Bu derste, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu, yükselme dönemi ve her iki dönemdeki önemli gelişmeleri; bu çerçevede devletin toplumsal, ekonomik yapısını, merkez ve taşra teşkilatını
ve askeri teşkilat konuları hakkında bilgi verilmiştir.
Bu derste, Osmanlı Devleti’nde duraklamanın nedenleri, Duraklama dönemi ıslahatları ve genel özellikleri, Gerileme dönemi ve ıslahatları, III. Selim Dönemi konuları hakkında bilgi verilmiştir.
Bu derste, Osmanlı Devleti’nde Dağılma Dönemi genel özellikleri, Sanayi İnkılabı ve Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti Üzerindeki etkileri, Dağılma dönemi ıslahatları ve Osmanlı’da demokratikleşme hareketleri konuları hakkında bilgi verilmiştir.
Bu derste, 1. Dünya Savaşı Nedenleri, Savaşa Almanya'nın Yanında Girilmesinin Arka Planı, Osmanlı Devleti'ni Paylaşan Gizli Anlaşmalar, 1. Dünya Savaşında Savaşılan Cepheler ve 1. Dünya Savaşının Sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.
Bu derste, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı, Havza Bildirisi, Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri konuları bilgiler verilmiş olup, ayrıca bu derste, Mondros Ateşkes Antlaşmasını takiben başlayan işgal karşısında, Türk Milleti'nin Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde başlanan milli uyanışın önemi anlatılmaktadır.
Bu derste, Amasya Görüşmesi, Temsil Heyeti'nin Ankara'ya Gelişi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi, Misak-ı Milli, İstanbul'un İşgali konularında hakkında bilgi verilmiştir.
Milli Mücadele'nin Güney Cephesi hakkında bilgi verilmiş olup, ayrıca Sykes-Picot Anlaşması, Suriye İtilafnâmesi, Adana Cephesi, Urfa Cephesi, Antep Cephesi, Maraş Cephesi konuları üzerinde de durularak bilgiler verilmiştir.
Bu derste, Milli Mücadele'nin Doğu Cephesi konusu hakkında bilgi verilmiş olup, ayrıca Milli Mücadele’de Doğu cephesinin ortaya çıkışı ve Ermeni Sorununu anlatılmaktadır.
Bu derste, Kütahya-Eskişehir savaşları, Mustafa Kemal'in başkomutanlığa getirilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Mudanya Ateşkes Antlaşması hakkında bilgi verilmiştir.